Toerist in eigen stad

maart 2019
Omschrijving afbeelding

Lennart (27) studeert bouwkunde en heeft een passie voor duurzaamheid. Met de Rotterdampas op zak gaat hij graag op ontdekkingstocht in eigen stad. Zo is hij altijd op de hoogte van alle ontwikkelingen! Deze keer krijgt Lennart een rondleiding door de Afrikaanderwijk van Gilde Rotterdam.

In de schaduw van de oprukkende skyline ligt de Rotterdamse arbeidersbuurt Afrikaanderwijk. Op een zonnige dag ontmoet ik hier Ed, vrijwilliger bij Gilde Rotterdam. Gilde Rotterdam is een organisatie die op vrijwillige basis kennis deelt, vertelt hij. ‘Onze vrijwilligers geven onder meer Nederlandse les aan nieuwkomers, maar ook rondleidingen door de stad, zoals ik.’ Met je Rotterdampas kun je één keer gratis mee met zo’n rondleiding – goed idee!

Lennart Wildeboer

Gastvrije buurt

Terwijl we met onze groep door de straten lopen, vertelt Ed met de nodige humor over de Afrikaanderwijk. Tussendoor praat hij met ons én allerlei voorbijgangers; hij is hier duidelijk een bekende. Daardoor kan hij ons ook de bijzondere plekken van de buurt laten zien. De voormalige Hogere Burger School aan het Afrikaanderplein bijvoorbeeld; hier is sinds 1996 een moskee gevestigd. We mogen binnenkijken in de gebedszaal, een zaal met prachtige bekleding rijk aan patronen en kleur. En ze zijn hier heel gastvrij, merken we meteen. Als ons een kopje thee wordt aangeboden, bedankt Ed met een glimlach: ‘Dan komen we hier nooit meer weg. Ik wil de groep nog veel meer van de buurt laten zien.’

Rotterdam Zuid

Toekomst van Zuid

We wandelen verder en zien de veranderingen die de wijk heeft doorgemaakt. Bouwstijlen uit verschillende jaren komen voorbij. We moeten lachen wanneer Ed duidelijk maakt wat hij van de renovatie uit de jaren ’80 vindt: ‘Erg lelijk’. Dat ben ik met hem eens, het is zonde van de mooie oude gebouwen. Hier en daar zien we ook braakliggend terrein – bedoeld voor nieuwbouw, vertelt Ed. De nieuwbouw die al staat, geeft de wijk in ieder geval een prettige uitstraling.

Twee uurtjes later zijn we aan het eind van de rondleiding. Het was echt een leuke middag! Ik weet nu niet alleen veel meer over de Afrikaanderwijk, maar ook over de algehele historie van Rotterdam. Deze stad weet mij al 27 jaar te verrassen, ditmaal dankzij Ed van Gilde Rotterdam.

Wijzigingen zijn opgeslagen