Het Rotterdam van Anja

juli 2016

Anja Ooms (48) is maatschappelijk werker en heeft meerdere passies. Naast reizen en lezen is ze helemaal weg van de kleurrijke Afrikaanse stoffen. In haar Salon d’Afrique in historisch Delfshaven verkoopt ze met veel enthousiasme deze prints. Met hulp van Anja kun je er een zelfontworpen jurk van laten maken. Of een colbertje of sjaal. Eigenlijk alles waarin stof verwerkt is. Afrika ontmoet Rotterdam.

10.00: Favoriete plekjes in de stad
Ik vind het heerlijk om mijn vrienden van buiten Rotterdam de stad te laten zien. Ik heb zelfs een leuke route uitgestippeld langs mijn favoriete winkeltjes, (Afrikaanse) restaurants, musea en andere hotspots die ik graag met anderen deel. Je begrijpt wel waar we starten, natuurlijk in mijn winkel aan de Voorhaven. Gezellig met koffie en thee in de winkel of ’s zomers op een terras in de buurt.

12.00: Zelf maken is het leukst
Op mijn reizen door Afrika bracht ik vaak stoffen mee terug naar Rotterdam. Ik dacht, daar ga ik iets moois van maken. Maar hoe? Op een naaicursus leerde ik zelf kledingstukken maken. En die kennis gebruik ik nu weer voor het ontwerpen van kleding voor mijn klanten. Ik werk met twee geweldige vrouwen uit de buurt die de mooiste creaties maken uit deze ontwerpen. Klanten kunnen natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Een praktische naaicursus is leuk en helpt je goed op weg.

15.00: Er gaat een wereld voor je open
Het Wereldmuseum vind ik een prachtig museum om te bezoeken. Deze zomer hebben ze de tentoonstelling Afrika010. Uit het depot worden bijzondere Afrikaanse kunstvoorwerpen gehaald die onder andere de 200-jarige band tussen Afrika en Rotterdam laten zien. Door het museum ben ik benaderd om mee te werken aan deze tentoonstelling. Geweldig toch, dat ik op deze manier een stukje van mijn Salon d’Afrique mag laten zien.

20.00: Reizen en je horizon verbreden
Na een volle dag Rotterdam zwaai ik mijn vrienden uit op ons indrukwekkende Centraal Station. Deze plek betekent voor mij thuiskomen en herinnert mij aan de reizen die ik maakte. Ik bedenk gelijk ook een leuk plan voor mijn volgende bezoek: dat wordt waarschijnlijk een tour kris kras door de stad met de cabriobus. Lekker relaxed en leerzaam bovendien!

Wijzigingen zijn opgeslagen