Sporten op hoog niveau

vrouw aan het bolderen aan klimmuur
19 augustus 2021
Reviews

De zusjes Mariëtte en Lydia Edel van Sporterdam ontdekken graag alle mogelijke sporten in en om Rotterdam. En dat doen ze natuurlijk met de Rotterdampas op zak!

Kennen jullie boulderen al? Sinds vorig jaar is dit zelfs een Olympische sport! Bij boulderen klim je verschillende routes op een klimwand tot 4,5 meter hoog. In tegenstelling tot klimmen bij een hoge klimmuur, heb je bij boulderen geen touw of klimgordels nodig. De dikke valmatten onder de routes zorgen ervoor dat je veilig terecht komt. Geïnspireerd door de Olympische spelen plannen wij onze introductieles in bij Monk Rotterdam. Met Rotterdampas krijg je 1x 50% korting op de entree + huurschoenen.

vrouw en man aan het boulderen aan klimmuur

Naar een hoger niveau

Wij hebben allebei wel eens geboulderd of geklommen, maar het lijkt ons superleuk om dit naar een hoger niveau te tillen. Wij kunnen daarom niet wachten om aan de slag te gaan. Voordat we beginnen legt trainer Otmar kort uit wat de regels zijn, waar je op moet letten en welke kleuren je het beste kan volgen als je nog een beginner bent.

Na deze korte uitleg gaan we van start. De oranje route staat als eerste op het programma. Otmar doet de klim eerst even voor en daarna leggen wij ‘m om de beurt af. Na twee oranje routes is het wel duidelijk, wij zijn klaar voor de volgende stap. Op naar de zwarte! Sommige routes klim je op rechte wanden en bij andere hang je schuin over. Elke route is anders qua techniek. Bij Monk vind je meer dan 150 ‘boulders’ (korte klimroutes) op allerlei verschillende wanden. Maandelijks worden er nieuwe boulders gebouwd. Mocht een route dus niet lukken, dan kun je de week erna weer een nieuwe proberen!

vrouw klimt op een boulder

Boulder basics

Allereerst heb je speciale klimschoenen nodig. Deze kun je huren bij Monk, maar mocht je het bouldervirus te pakken te hebben, koop je ze bij Decatlon voor een paar tientjes. De schoenen zitten – hoe gek het ook klinkt – bewust niet heel comfortabel. Dat heeft een reden, want eenmaal op de wand is het belangrijk dat je op de punt van je schoenen staat, je heupen dichtbij de muur houdt en kracht haalt uit je benen. Hoe langer je aan je armen hangt hoe meer deze verzuurd raken. De schoenen zorgen ervoor dat je makkelijk op je tenen kan staan en kan indraaien.

Terwijl we op de wand stonden, gaf Otmar tips hoe we de route sneller of met minder kracht af konden maken. Boulderen is eigenlijk ook een puzzelsport, dus een klimmaatje die je vanaf beneden helpt is zeker een pre. Geen klimmaatje in de buurt? Geen zorgen! Omdat je bij het boulderen niet gezekerd hoeft te zijn, is het juist ook heel toegankelijk om in je eentje te gaan klimmen.

vrouw kijkt naar man die aan het boulderen is

Cafemonk

Na onze bouldersessie bestelden wij een drankje bij de bar en hebben deze opgedronken op het terras. We hebben deze dag zeker nieuwe technieken geleerd en komen snel weer een keer terug! Het leuke aan boulderen is dat je in principe geen klimervaring nodig hebt in tegenstelling tot bijvoorbeeld muurklimmen. Je zou dit met iedereen in je omgeving kunnen doen die een Rotterdampas heeft. Daarnaast veranderen de routes regelmatig waardoor het nooit verveelt!

DOWNLOAD DE APP

Jouw Rotterdampas altijd bij de hand. Download de gratis app nu in de store.

Button met logo van iOS app storeButton met logo van Android play store
Voorbeelden van de Rotterdampas App
Rotterdampaswinkel
Hoogstraat 110 (Centrale Bibliotheek)
3011 PV Rotterdam
Tel: 140 10
Openingstijden:

ma van 13 tot 17 uur
di t/m vr van 10 tot 17 uur

Alle verkooppunten