Rondneuzen in de brouwerij
Lars Visser (30) is een echte liefhebber van (speciaal)bier. Met de Rotterdampas op zak kan een bezoek aan de Stadshaven Brouwerij natuurlijk niet worden overgeslagen.
‘Ik heb al best veel verschillende bierbrouwerijen gezien, bijvoorbeeld die van Hertog Jan, Het Anker en La Chouffe. Hoe leuk is het dan om nu eens een brouwerij dichtbij huis te bekijken én natuurlijk een biertje te proeven.
Gids Rianne leidt me rond en we beginnen bij de geschiedenis van het grote pand aan de Merwehaven. Dit diende eerst als opslag voor grote rubberblokken en daarna als fruitoverslag. Ze vertelt dat om die reden nu ook fruit wordt verwerkt in een aantal biertjes van de brouwerij; zodat de vroegere bestemming van het pand niet wordt ‘vergeten’. Dat is gaaf!
Floating Farm
We duiken de brouwerij in waar Rianne van alles uitlegt over het bierbrouwen. Ik mag ruiken aan de potten met hop, mout en gerst en krijg een filmpje te zien over het brouwproces. Het blijft grappig dat bij iedere brouwerij het maken van bier – logisch – hetzelfde is, maar ze er toch een andere draai aan geven. Hier zijn ze bijvoorbeeld erg bezig met het recyclen van warmte en water én geven ze het restproduct bostel als veevoer aan de koeien van de Floating Farm.
Taptafel
Na het bekijken van de brouwketels, lopen we nog door de moutopslag, langs de grote opslagketels en staan we nog even stil bij de bottel- en inpakmachines. Daarna is het tijd om wat te proeven: de UR-Pilsener. Het is een lekker fris biertje die je makkelijk wegdrinkt, dat smaakt naar meer! Dat gebeurt alleen niet meer bij de rondleiding, maar vast nog een andere keer met een paar vrienden. In de gastrobar die bij de brouwerij hoort, staan namelijk taptafels waar je met een groep gezellig kunt borrelen en je eigen bier mag tappen. Dat wil ik zeker uitproberen!