Proeven in Schiedam

Twee mannen proosten met een glaasje Jenever in het Nationaal Jenever Museum in Schiedam
19 april 2022
Reviews

Van een lekker hapje eten wordt Koen (26) altijd blij. Maar daarover schrijven maakt hem nog veel blijer! Ook weet hij de musea in en om Rotterdam goed te vinden. Vandaag gaat hij met zijn vader Wim (62) naar het Nationaal Jenevermuseum en Chango’s Food Corner in Schiedam.

Zo vader, zo zoon? In dit geval wel. Als je ons vraagt of we jenever lusten, zeggen we volmondig ja. Helaas is dat niet het geval bij onze kennis ervan… Hoog tijd om dat te veranderen, dus breng ik samen met m’n vader Wim een bezoekje aan de jeneverhoofdstad van Nederland. We hebben er zin in!

Jenever 101

Wist je dat Schiedamse jenever nog steeds wordt gebruikt bij belangrijke rituelen in Ghana? Wij niet. In het Nationaal Jenevermuseum kun je dit en nog veel meer leren. Zo ruiken we het verschil tussen jonge en oude jenever en korenwijn en moutwijn. Ook zien we kleurrijke reclames van vroeger en luisteren we naar de mooie verhalen van rondleider Rob over de geschiedenis van jenever in Nederland en de rest van de wereld.

Een aardbol met verschillende flessen jenever ervoor

Lekker stoken

Dit museum heeft meer in petto. Er is ook nog een echte stokerij! In de Gekroonde Brandersketel zijn de branders iedere week in de weer met het stoken van Old Schiedam moutwijnjenever. De basis: een moutwijn van rogge en gerstemout en een esprit (zeer sterke drank) van jeneverbessen. Helemaal volgens oudhollands recept uit 1700. Als je 18 jaar bent – of ouder natuurlijk – kun je zelfs een proeverij volgen. Onze favoriet: de 10 jaar gerijpte Old Schiedam!

Proeverij van jenever

Tijd voor een hapje!

Na het Jenevermuseum is onze Schiedamse trip nog niet voorbij. We gaan onze honger stillen bij Chango’s Foodcorner: een plek met heerlijke Surinaamse en Caribische gerechten. Eigenaresse Manuela vindt het belangrijk dat mensen zich thuis voelen in haar restaurant en dat jongeren hier kunnen samenkomen als ze een plek zoeken. We kiezen roti met kip van de kaart. En dat is lekker! De roti en sambal zijn huisgemaakt, de kip valt van het bot en de geur van masala is fantastisch. Het eitje, de aardappels en kousenband maken het helemaal af. Tel daar een eigenaresse bij met liefde voor haar restaurant en buurt bij op, en je hebt een plek waar je zeker langs moet gaan als je in Schiedam bent!

Twee mannen eten roti in een restaurant

DOWNLOAD DE APP

Jouw Rotterdampas altijd bij de hand. Download de gratis app nu in de store.

Button met logo van iOS app storeButton met logo van Android play store
Voorbeelden van de Rotterdampas App

Rotterdampaswinkel

Hoogstraat 110 (Centrale Bibliotheek)
3011 PV Rotterdam
Tel: 14010
Openingstijden:

ma van 13 tot 17 uur
di t/m vr van 10 tot 17 uur
za van 10 tot 16 uur (t/m 25 mei)

bij drukte sluit de wachtrij een half uur voor sluitingstijd

je kunt hier alleen pinnen

Alle verkooppunten