Kliederen met klei

Vrouw poseert met haar keramiek creatie
7 september 2021
Reviews

Fernanda (44) woont in Rotterdam en is een echte levensgenieter. Ze onderneemt graag nieuwe dingen en stapt zoveel mogelijk uit haar comfortzone.. Vandaag gaat ze op zoek naar haar creatieve kant tijdens een workshop bij De Keramische Aap, waar je met je pas 25% korting krijgt op een reguliere workshop.

 

De laatste keer dat ik met mijn handen in de klei zat, was op de basisschool en dat is alweer heel wat jaren geleden.  Ik ben heel benieuwd wat ik ervan ga bakken, dus op naar Maassluis!

Eenmaal aangekomen word ik gelijk goed ontvangen door eigenaresse Gaby met een kopje thee en iets lekkers. Ze geeft me een rondleiding door haar tuinkameratelier die deels overloopt in een tuin vol met druivenranken. Ik heb eventjes het gevoel dat ik in het buitenland ben. Gaby legt uit dat ik kan kiezen voor een workshop handvorming of aan de slag kan gaan met de pottenbakkersschijf. Eigenlijk wil ik het allebei wel proberen. En geluksvogel die ik ben, dat mag!

Een kloddertje hier...

Tijd om de handen uit de mouwen te steken. Ik heb niet nagedacht over wat ik wil gaan maken: ik laat me verrassen door wat er uit mijn handen komt. Gaby legt uit dat ik moet beginnen met het kneden van de klei om eventuele luchtbellen te verwijderen. Daarna laat ze zien hoe de pottenbakkersschijf werkt en in welke houding ik het beste kan zitten. Ook krijg ik de tip om de klei nat te houden, zodat deze glad blijft en makkelijk te bewerken is.

Vrouw is aan het pottenbakken

Aan de slag! Terwijl ik bezig ben met mijn handen, houd ik het pedaal met mijn voet ingedrukt zodat de schijf blijft draaien. Bij Gaby zag het er zo makkelijk uit, maar bij mij valt het toch een beetje tegen. Ik zie steeds meer kleispetters op mijn kleding verschijnen, oeps!

K(l)ei gaaf!

Na een tijdje krijg ik de draai te pakken en kan ik een vormpje gaan maken. Met een beetje hulp van Gaby, maak ik er een mooi schaaltje van. Nadat ik mijn creatie droog heb geföhnd, geef ik er een mooie paarse kleur aan. Tada! Mijn zelfgemaakte snoepschaaltje is af.

Vrouw poseert met haar keramiek creatie

Aan het einde van de workshop is er ook nog tijd om te gaan handvormen. Gaby heeft al een vormpje voor mij gemaakt en ik besluit er een waxinelichthouder van te maken. Ik maak verschillende vlinderfiguurtjes die ik met een spateltje aan de klei vastzet en daarna maak ik er verschillende gaten in met een gatenboor. Ik ben trots op het resultaat en kan niet wachten om er thuis een kaarsje in te zetten. Helaas moet ik nog even geduld hebben, want mijn creatie moet eerst nog in de oven. Over een tijdje kan ik mijn creatie op komen halen en wie weet pik ik dan gelijk nog een workshop mee. Ik heb de smaak namelijk helemaal te pakken!

Keramieke potjes

DOWNLOAD DE APP

Jouw Rotterdampas altijd bij de hand. Download de gratis app nu in de store.

Button met logo van iOS app storeButton met logo van Android play store
Voorbeelden van de Rotterdampas App
Rotterdampaswinkel
Hoogstraat 110 (Centrale Bibliotheek)
3011 PV Rotterdam
Tel: 140 10
Openingstijden:

ma van 13 tot 17 uur
di t/m vr van 10 tot 17 uur

Alle verkooppunten