Een te gekke belevenis!

Man staat in het Panorama Mesdag in Scheveningen
1 juni 2023
Reviews
Magazine

Faber van de Poel (30) uit het Lage Land heeft Rotterdampas helemaal ontdekt en brengt een bezoek aan Panorama Mesdag in Den Haag. En dat maakt indruk!

‘Om Rotterdam beter te leren kennen heb ik een Rotterdampas gekocht! Ik woon hier namelijk nog niet zo lang, maar met de pas op zak stap ik wat sneller uit m’n comfortzone en ga ik bijvoorbeeld niet snel meer naar de ‘standaard’ musea.

Op dit moment werk ik in Den Haag en gelukkig kan ik de Rotterdampas hier ook gebruiken! Daarom lijkt het me super om een museum in de buurt van m’n werk te bezoeken. Dat wordt Panorama Mesdag.

Man kijkt naar schilderijen

Houten wenteltrap

Als je het museum binnenkomt, loop je eerst door drie smalle zalen. Hier hangt een flinke collectie schilderijen van kunstenaar Hendrik Willem Mesdag. Dat ziet er gaaf uit! Ik bewonder de schepen en wilde zeeën. Daarna loop ik door een donkere gang naar een houten wenteltrap. Die klim ik naar boven... Wauw, ik val bijna in het panoramaschilderij!

Ik sta op een rond plateau, maar het is net alsof je in een tijdmachine stapt en zo naar 1881 bent geslingerd. Je ziet de woeste zee met vissersbootjes en achter je ligt het – dan nog – kleine vissersdorp Scheveningen. Mijn opa is daar opgegroeid, dus ik vind het heel leuk om te zien hoe Scheveningen er vroeger uitzag. Ik ben ook echt fan van het strand, dus hier ben ik nu regelmatig te vinden.

De gids van het museum kan waanzinnig mooi over het panoramaschilderij vertellen. Zo vertelt hij dat Mesdag dit bijzondere werk maakte met vijf bevriende schilders van de Haagse School. Het schijnt nog het enige panoramaschilderij in Nederland te zijn.

Man kijkt naar het Panorama Mesdag

Vrienden

Ik begon helemaal blanco ik aan m’n bezoek van Panorama Mesdag. Dat zou ik iedereen aanraden, want dat maakt het 360 graden schilderij van Mesdag nóg indrukwekkender!

Ik sta er zeker een uur naar te kijken. En wat ook heel gaaf is: via de enorme raampartijen boven het kunstwerk valt het daglicht er heel mooi op en zie je de ‘echte’ wolken over het schilderij gaan, waardoor het echt tot leven komt. Het is echt een te gekke belevenis!

DOWNLOAD DE APP

Jouw Rotterdampas altijd bij de hand. Download de gratis app nu in de store.

Button met logo van iOS app storeButton met logo van Android play store
Voorbeelden van de Rotterdampas App

Rotterdampaswinkel

Hoogstraat 110 (Centrale Bibliotheek)
3011 PV Rotterdam
Tel: 14010
Openingstijden:

ma van 13 tot 17 uur
di t/m vr van 10 tot 17 uur

bij drukte sluit de wachtrij een half uur voor sluitingstijd

je kunt hier alleen pinnen

Alle verkooppunten