De Sultan en de Keizer in hartje Zuid

Man en vrouw aan tafel
15 november 2021
Reviews

Van een lekker hapje eten wordt Koen altijd blij. Maar daarover schrijven, maakt hem nog veel blijer! Vandaag volgt hij met zijn vriendin Jayanti, een kookworkshop bij Kookstudio van Belle. Met je Rotterdampas krijg je 1x 25% korting op een kookworkshop.

De kookstudio staat in de Rotterdamse Afrikaanderwijk, waar wel 127 nationaliteit en culturen wonen. Niet zo gek dus dat je hier met chef-kok Kristel van Belle de wereld rond kunt reizen. Van Italië tot Indonesië en van Mexico tot het Midden-Oosten, van alle keukens is ze thuis.

Terug naar vroeger

Als klein jongen werd ik ontzettend blij van lekker eten en de heerlijke geurtjes uit de keuken. Tegenwoordig kook ik samen met mijn vriendin ook graag een potje. Met de Midden-Oosterse keuken zijn we allebei nog niet zo bekend, dus de workshop De Sultan en de Keizer – die we samen met zes andere cursisten gaan volgen – is voor vandaag op ons lijf geschreven. Aan de slag!

We stappen de kookstudio binnen en de geur van verse ingrediënten komt ons direct tegemoet. De uitgestalde recepten verklappen alvast wat we met z’n allen op tafel gaan zetten: falafel met sumak-uien, salade van Alphonso mango met kerrie, kofta met hummus, verse pita’s en nog veel meer. ‘Ik hoop dat wij de falafel mogen maken’, fluistert mijn vriendin me toe.

Ingrediënten staan klaar voor de kookworkshop

We hebben geluk! We mogen de falafel, pita’s en een frisse salade maken. De rest van het team gaat ook in duo’s aan de slag  met de andere recepten.
We beginnen met het deeg van de pita’s: onder meer bloem,  suiker, melk en (gedroogde) oregano gaan erin. “Je weet dat het deeg goed is als het elastisch terugveert”, legt Kristel ons ui. We kneden nog even vrolijk verder!

Vrouw maakt falafel

Airfryer?

Tijd voor het volgende. Voor de falafel gebruiken we gewelde kikkererwten, en dus niet die uit blik. ‘Daardoor blijft de falafel luchtig’, vertelt Kristel. Verder zijn vooral veel kruiden nodig, zoals verse munt, koriander en peterselie en ui met sumak voor een extra kick. ‘Kun je falafel ook frituren in de airfryer?’ vragen we ons af. En dus neemt Kristel een kleine proef op de som met één falafel. Het korte antwoord: nee, dat kan niet. Het lange antwoord: door gebrek aan olie is de falafel te droog en te compact geworden. Dat is niet lekker…

Pita's worden gebakken

Na het koken is het tijd voor het leukste deel van de avond, eten! We praten na met de groep over alles wat we hebben geleerd. Hoe je snijdt als een echte kok, dat labneh de Midden-Oosterse versie van hangop is en dat verse falafel en pita’s voortaan de norm zijn. We zijn het er allemaal over eens: de Midden-Oosterse keuken is heerlijk, en een kookworkshop bij Kookstudio van Belle is dat ook!

Een aantal gerechten op tafel

DOWNLOAD DE APP

Jouw Rotterdampas altijd bij de hand. Download de gratis app nu in de store.

Button met logo van iOS app storeButton met logo van Android play store
Voorbeelden van de Rotterdampas App
Rotterdampaswinkel
Hoogstraat 110 (Centrale Bibliotheek)
3011 PV Rotterdam
Tel: 140 10
Openingstijden:

ma van 13 tot 17 uur
di t/m vr van 10 tot 17 uur

Alle verkooppunten