Dit is veel relaxter dan duiken in zee

Twee vrouwen krijgen duikles van een man in het zwembad
1 juni 2023
Blogs
Magazine

Fleur (24) en haar zus Jasmijn (21) doen een proefduik bij het Duikhuis in Rotterdam.

Duik in het zwembad

Plons! Fleur en haar zus Jasmijn laten zich in het water van Zwembad IJsselmonde vallen. Met hun wetsuit, zwemvest, zuurstoffles, duikbril en flippers aan zijn ze helemaal klaar voor hun proefduik van het Duikhuis. Al vindt Fleur het best spannend. ‘Ik heb wel eens eerder gedoken, vier jaar geleden tijdens mijn vakantie op Curaçao. Daarna had ik eigenlijk besloten dat duiken niets voor mij is, want ik vond het niet fijn om door zo’n mondstuk te ademen’, vertelt ze. ‘Maar bij het Duikhuis kun je een proefduik in het zwembad doen, dat lijkt me een stuk relaxter dan in zee. Daarom ga ik het vandaag toch nog eens proberen.’ Jasmijn heeft meer ervaring met duiken, dus zij gaat mee voor de gezelligheid. ‘Én om mijn eigen kennis weer op te halen’, zegt ze met een knipoog.

Twee vrouwen zitten op de rand van een zwembad met een duikuitrusting aan

Signalen, check!

In het ondiepe deel van het zwembad doen de zussen onder begeleiding van hun instructeur een paar oefeningen: water uit hun duikbril halen, hun mondstuk uit en weer in doen. Als ze de signalen hebben doorgenomen waarmee ze onder water communiceren, is het tijd voor het echte werk. Ze beginnen met een duik van zo’n twee minuten en bouwen het langzaam op: steeds iets langer en dieper onder water. De laatste duik duurt maar liefst een kwartier!

Een duikinstructeur laat onder water duiksignalen zien aan twee vrouwen

Knopje om

Daarna komen Fleur en Jasmijn lachend weer boven. ‘Jullie hebben het keurig gedaan’, complimenteert de instructeur. ‘Ja, het ging best goed’, vindt Fleur. ‘Ik moest even de knop omzetten met ademen, maar uiteindelijk hebben we samen lekker rondgezwommen. In het zwembad zie je natuurlijk geen tropische vissen, maar ik vond het een geruststellend idee dat ik op elk moment het water uit kon. Deze proefduik heeft me echt meer vertrouwen gegeven. Misschien moet ik toch nog eens een poging wagen in zee!’

Een duikinstructeur legt onder water uit hoe je moet duiken

DOWNLOAD DE APP

Jouw Rotterdampas altijd bij de hand. Download de gratis app nu in de store.

Button met logo van iOS app storeButton met logo van Android play store
Voorbeelden van de Rotterdampas App

Rotterdampaswinkel

Hoogstraat 110 (Centrale Bibliotheek)
3011 PV Rotterdam
Tel: 14010
Openingstijden:

ma van 13 tot 17 uur
di t/m vr van 10 tot 17 uur
za van 10 tot 16 uur (t/m 25 mei)

bij drukte sluit de wachtrij een half uur voor sluitingstijd

je kunt hier alleen pinnen

Alle verkooppunten