OPPERSTE CONCENTRATIE

november 2016

Bij het doorbladeren van de Rotterdampas jaargids is de proefles tai chi me al vaker opgevallen. Ik heb op de sportschool eerder kennis gemaakt met deze Oosterse sport. De docent daar was wat stram in de benen en kon de oefeningen niet zo goed meer voordoen. Tijd voor een andere aanpak en een hernieuwde kennismaking! Van de proefles bij Slowmotions heb ik hogere verwachtingen.

Veel Rotterdampassers

De chai ti-studio is gevestigd aan de Baan, tussen allerlei creatieve bedrijfjes. In een kleine ruimte ontmoet ik de docenten Koos en Jenny en een aantal medeproeflessers.

image

Koos vertelt dat hij al heel lang aan tai chi doet en van een aantal grote namen in de tai chi-wereld les heeft gekregen; vanwege de drukte heeft hij ook collega Jenny ingeschakeld. De docenten zijn benieuwd hoe de geïnteresseerden bij Slowmotions terecht zijn gekomen. De meesten steken hun Rotterdampas in de lucht – dat vind ik bij voorbaat al gezellig!

Chinese krijgskunst
Ik heb zin om lekker aan de slag te gaan, maar Koos begint met een stukje theorie. “De tai chi-bewegingen bestaan al honderden jaren en zijn afgeleid van de Chinese krijgskunst”, vertelt hij. “De bewegingen zijn langzaam en gecontroleerd; het maakt niet uit als je ze niet meteen perfect uitvoert, want het gaat om je concentratie. Tai chi is langzaam, maar je krijgt er zeker stevige spieren en een beter conditie van.”

Rust in mijn hoofd
We oefenen enkele basishoudingen waarbij je met je voeten werkt en je heupen moet draaien. Koos en Jenny doen de bewegingen duidelijk voor en corrigeren daar waar nodig. Na een paar keer oefenen lukt het al aardig bij de meeste deelnemers. Ik merk aan mijn benen dat het best intensief is. Maar wat vooral fijn is: ik kom er door tot rust. Ik ben zo geconcentreerd bezig met het juist uitvoeren van de bewegingen, dat ik mijn dagelijks beslommeringen even vergeet. Misschien ga ik tijd vrij maken voor een cursus tai chi, want deze rustige sport past bij mij en is een goede aanvulling op mijn wekelijkse zwemuurtje.

Ook tot rust komen tijdens een sessie tai chi? Met de pas kun je één keer een gratis proefles van een uur volgen.

Wijzigingen zijn opgeslagen