Zin in gin

juli 2016

YES! De laatste tentamens zijn gemaakt en alle papers zijn
ingeleverd. En nu? Leuke dingen doen, en snel! Naar het strand, in het
Vroesenpark chillen, of een terrasje pakken… Het is alleen jammer dat het
zomerse weer op zich laat wachten. Maar dat mag de pret niet drukken, er is
genoeg te doen waar je de zon niet voor nodig hebt. Terwijl ik zoek naar een leuk
uitje, word ik gewezen op een tentoonstelling in het Jenevermuseum in Schiedam:
een tentoonstelling over gin. Daar heb ik wel oren naar, want gin is hot. Let’s go!

Old Schiedam
Op een druilerige dinsdag ga ik met een vriendin met de tram
naar Schiedam. Wanneer we de Lange Haven oplopen, lijkt de tijd te hebben
stilgestaan. Met de oude panden, pakhuizen en ophaalbruggen doet de haven erg
pittoresk aan. Het Jenevermuseum zelf zit in een oude branderij. Het moment dat
wij door de deuren gaan, ruiken we al een sterke geur. “Dat komt door het branden”
wordt ons verteld. Er wordt in het museum nog volop jenever gestookt met de
eigen merknaam ‘Old Schiedam’.

Ook in het museum zelf lijkt de tijd te hebben stilgestaan.
De tentoonstelling begint met de geschiedenis van jenever en zelfs de video’s
(?!) over het distilleerproces lijken uit de jaren 70 te komen. Verder is er
veel informatie te vinden over de verschillende soorten jenever en de
handelsverdragen en patenten. Dat Schiedam haar bestaansrecht deels te danken
heeft aan het stoken en verhandelen van jenever, moge duidelijk zijn.

Zin in gin
Snel door naar de tentoonstelling waar we voor komen: het
begin van gin
. Dit drankje is nu weer helemaal hip, maar het is ooit ontstaan
uit jenever. Lang verhaal kort: Door een handelsverbod in de 19e
eeuw tussen Engeland en het Europese vasteland is Engeland zelf jenever gaan
stoken. Dit werd gin.

Waar de tentoonstelling over jenever zo oud lijkt als het
drankje zelf, is de gin tentoonstelling hipper ingericht. Het is ook wat
interactiever, want je zintuigen worden op de proef gesteld. De jeneverbes is
de belangrijkste smaakmaker van gin, maar er worden vaak aroma’s en smaken
toegevoegd om een andere unieke gin te stoken. Er staat een aromakast, bestaande uit veel
kleine lades, vol met specerijen, kruiden en botanicals. Trek een lade open en
laat het aroma op je inwerken. Welke smaak en geuren spreken je het meeste aan?
Persoonlijk ga ik voor de sinaasappel-kaneelcombi; een tikkeltje winters maar
het past wel bij deze regenachtige zomerdag.

Tonnen &
bitterballen
Tot slot nemen we nog een kijkje in de branderij van het
museum. Er staan grote indrukwekkende tonnen, waar heel verleidelijk ladders
tegenaan staan. Té verleidelijk, want binnen no-time klim ik de ladder op. Jammer,
deze ton is leeg. Maar zo te ruiken heeft er recentelijk wel wat ingezeten!

Het bezoek aan het Jenevermuseum zit erop. We zijn heel wat
wijzer geworden over jenever én vooral ons geliefde gin en praten onder het
genot van een bitterbal en een drankje wat na bij lunchroom De Beurs.

image
Wijzigingen zijn opgeslagen