Op ontdekking bij Villa Zebra

december 2019
Omschrijving afbeelding

Mirjam en haar zoontje Christoph (4) gaan vaak op pad met hun Rotterdampas. Samen bezoeken ze educatieve kinderactiviteiten. Zo maakt Christoph (@dekleineontdekker) al op jonge leeftijd kennis met musea en kunst.

Vandaag brengen we een bezoekje aan Villa Zebra. We wonen vlakbij dit kindermuseum voor hedendaagse beeldende kunst, lekker dichtbij dus! We komen er regelmatig, maar ontdekken iedere keer wat nieuws! Bij binnenkomst horen we dat Pinda zich in de Groentekraam bevindt, met de vraag of wij hem kunnen vinden. Wat dat inhoudt, zullen we later ontdekken…

ZELF
Villa Zebra heeft meerdere tentoonstellingsruimten. Dit keer gaan we naar ZELF voor kinderen van 2 t/m 6 jaar. We worden hartelijk ontvangen en een medewerker wijst ons erop dat we onze schoenen uit moeten doen in de speel- en kunstinstallaties. Nog voordat ze het gezegd heeft, heeft Christophe ze al uit. Hij is hier echt kind aan huis haha! Na een lange dag op school is Christophe dolblij om het podium van Circus Gibra te betreden en zich te verkleden. Hij loopt rond als een zebra en hangt letterlijk de clown uit. Hij slaat de groene lianen van zich af, om daarna lekker neer te ploffen op de kussens van Het Eiland. Het allerleukste aan ZELF is dat je vijf keer een hele andere wereld instapt!

De Groentekraam
Vervolgens storten we ons op de opdracht die we bij binnenkomst kregen: het Pindavolk zoeken in de Groentekraam. Op een grote kaart wijst Christophe de groenten en fruit aan die hij herkent. ‘Een wortel, ui, tomaat, watermeloen, banaan… Maar wat is dat, mam?!’. Ook ik moet een paar tropische exemplaren opschrijven om thuis op te zoeken. Chlorofyl of mitochondria… nooit van gehoord!  En met sterrenkers kook ik nooit, dus die is mij ook onbekend. Leuk om als ouder ook wat op te steken!

Plots roept Christoph: ‘Pindaaaa!’. De euforie is niet in woorden te beschrijven, wat een geluk voelt hij.  Maar, wacht! Je kunt door het luikje ook binnen de kraam staan en dat is natuurlijk het allerleukst. Vanaf dit moment tuurt Christoph door het raampje en vraagt hij wat iedereen wil eten. Aan de lopende band worden er bestellingen opgenomen. Er wordt vooral op dringende toon gezegd dat ik mijn bordje met groenten op moet eten ‘want anders word je niet groot!’

Knutselworkshop
Aansluitend doen we mee aan de workshop ‘Pinda Paleisjes’. Pinda, die wij zojuist hebben gespot in de groentekraam, heeft geen huisje! Oh wat erg, want Pinda heeft de hele dag keihard gewerkt in de groentekraam. ‘Mam, ik bouw wel een paleisje’, roept Christoph. En laat dat nou precies de bedoeling zijn!

Elk kind mag zelf bepalen hoe het paleisje eruit komt te zien en de ouders mogen meehelpen. Op de tafel staan een hoop leuke knutselmaterialen. Christoph kijkt vol verwondering naar de takjes, bladeren, kartonnen bakjes, stofjes, touw en papier. De opties zijn eindeloos! Voor kleuters is het een goede oefening om de fijne motoriek te trainen. Onze kleine ontdekker vindt het knippen nog onwijs lastig, dus help ik hem een handje. Er moet tapijt geknipt worden, een deur worden gemaakt en het dak heeft een laagje nodig. Uiteindelijk is het een prachtig paleisje geworden en slaapt Pinda in zijn paleis op het wandrekje boven Christoph’s bed.

Kunst voor nu voor jou
Het fijne aan Villa Zebra is dat je niet bang hoeft te zijn dat je kind per ongeluk iets omver stoot. Vrijwel alles mag je aanraken, voelen en vooral doen! De werken die je niet mag aanraken, zijn afgeschermd. Deze kun je vooral op de 2e verdieping vinden, bijvoorbeeld De Moestuin, gericht op kinderen van 7 tot 12 jaar. Villa Zebra staat voor het bekijken van kunst door jouw ogen. En dat hebben we zeker gedaan: wat was het een leuke, interactieve middag!

Wijzigingen zijn opgeslagen