Oneindig plezier op de Avonturenboerderij

juli 2020

Mirjam en haar zoontje Christoph (4) gaan vaak op pad met hun Rotterdampas. Samen bezoeken ze educatieve kinderactiviteiten. Zo maakt Christoph (@dekleineontdekker) al op jonge leeftijd kennis met musea en kunst. Vandaag bezoeken ze Avonturenboerderij Molenwaard!

Het eerste Rotterdampasuitje

Sinds de uitbraak van COVID-19, is Avonturenboerderij Molenwaard ons eerste Rotterdampasuitje. Bij vertrek voelt het nog een beetje onwennig, we moeten even onze draai vinden. Onderweg zie ik  donkere wolken, kijk naar een licht puberende peuter naast me en denk ‘als dat maar goedkomt’. Eenmaal aangekomen worden we verrast door de enorme grootte van de avonturenboerderij. Dat is maar liefst 8 hectare groot! En wat een geluk… de zon breekt door en straalt aan een strakblauwe lucht.

Een écht boerderijdiploma

De slogan van Avonturenboerderij Molenwaard is: ‘waar spelen ontdekken is!’. Dat is Christoph op het lijf geschreven! Bij binnenkomst zien we een groot bord met het programma van de dag. Het is te veel om te onthouden dus ik maak er een foto van. We hebben er zin in! We kopen een voerzakje voor de geiten en schapen, geheel in Fien & Teun-thema.

Christoph gaat vandaag zijn best doen voor een echt boerderijdiploma. We krijgen een educatief boekje met vragen die hij kan beantwoorden terwijl we de activiteiten bezoeken. Een fijn hulpmiddel voor ouders, oma’s en opa’s. Zo vraag ik Christoph, terwijl we bij de bijen staan, wat je kunt eten of drinken en door bijen is gemaakt. Het wordt zo ineens heel levendig!

De oude molen

‘Mama, kijk een molen!’ Vooraf stond het al vast: we moeten de oude molen bezoeken. Hoe vaak kunnen stadsmensen nou een echte molen in? Het blijkt een korenmolen uit 1773 te zijn, genaamd ‘De Jonge Sophia’. De molen is vernoemd naar Sophia, het dochtertje van Job Koorne, de molenaar die de molen heeft laten bouwen. Christoph vindt het jammer dat hij niet bovenin de molen kan klimmen. Maar hij is het al snel vergeten. Hup, daar gaat zijn hoofd in de jute korenzak. Ontdekken doe je zo!

It’s quiz time!

Tussen het tractorrijden door, volgen we de route uit het boekje om vragen te beantwoorden. Wat is er een hoop te doen hier! Naast speeltuinen en horeca waar je gezellig kunt zitten, zijn er ook theatervoorstellingen. Er is eigenlijk zoveel te doen dat je constant tegen een activiteit aanloopt. Christoph doet, samen met andere leeftijdsgenootjes, mee aan een quiz. De quiz is onderdeel van ‘kaasmakende koeien’, waarbij de boer aan de hand van liedjes vragen stelt over kaas. Onwijs leuk en leerzaam! Christoph is een van de winnaars en vertelt iedereen vol trots hoe je kaas maakt. Van al dat leren word je moe, dus besluiten we te gaan varen. We staan kort in de rij, doen onze reddingsvesten om en genieten van de tjirpende vogels en serene sfeer.

Thema’s en events

Het thema van juni is ‘Onderwater met Kikker’. Omdat we er al 2,5 uur zijn, moeten we kiezen welke activiteit we willen bezoeken. De tijd is echt voorbijgevlogen! Christoph heeft zijn keuze al gemaakt. Hij gaat toch liever kijken bij de paarden, pasgeboren biggetjes, veulentjes en kleine geitjes. Liefkozend aait hij de dieren en geeft ze te eten. Na een lange, leerzame en gezellige dag krijgt Christoph eindelijk zijn boerderijdiploma. Wat is hij trots!

Aan het einde van de dag zijn we er snel over uit. Mama wil nog een keer terug om koffie te drinken middenin de groene weide en Christoph kan niet wachten om de volgende keer brood te bakken of op een van de pony’s te rijden. Wij hebben een mooi vooruitzicht want vanaf 18 juli is Peppa Big op de Avonturenboerderij. En laat diee Kleine Ontdekker nou net fan zijn van die vriendelijke roze big!

Wijzigingen zijn opgeslagen