Mooi blauw is niet lelijk

juli 2019
Omschrijving afbeelding

Amy (26) gaat er graag op uit met Rotterdampas. Vandaag gaat ze voor een Delfts Blauw middagje!

Het is tijd voor wat leuks! Een dag vrij zijn in het weekend is altijd een goed excuus om met de Rotterdampas op stap te gaan. We hebben zin om iets buiten de stad te doen, dus gaan we – vriend Jelle en ik – naar de Royal Delft Experience in… juist, ja Delft. We laten ons onderdompelen in het eeuwenoude blauwe porselein.

Enige in Nederland

Bij binnenkomst weten we zeker dat we op de goede plek zijn: de blauwe bordjes aan de muur zijn niet te missen. Na een bezoekje aan de kassa, dat heel leuk is want met de pas mag je onbeperkt gratis naar binnen (!), krijgen we een audiotour mee. Met dit kleine kastje kun je op de route nummertjes ‘scannen’ waarna het apparaatje een kort verhaal vertelt. Superhandig! Zo kun je op je eigen tempo door het museum lopen.

De fabriek van Royal Delft – ook wel bekend als de Koninklijke Porceleyne Fles – is al sinds 1653 actief. Het is de enige overgebleven aardewerkfabriek in Nederland, en je krijgt een heus kijkje achter de schermen! Daar moet je wel even geduld voor hebben, want dat komt pas aan het einde van de tour. Eerst duik je een aantal zalen in waar je van alles te weten komt over het Chinese aardewerk (nee, het is niet iets écht Nederlands).

Check die buffetkast

Het leuke is dat je verwacht dat het heel druk is en je het servies niet van dichtbij kunt bekijken, maar niks is minder waar. Het lijkt net alsof je bij een verre oudtante op bezoek bent en zo in haar buffetkast mag loeren. Ook loop je in de fabriek tussen de potjes door die net uit de oven komen en ziet de ‘bakkers’ live aan het werk. Hoe cool!

Een antieke kast met Delfts Blauw porselein

Onderweg kom je ook nog Proud Mary tegen, de nieuwe ‘mascotte’ van Royal Delft. Deze dame leefde vroeger echt – ze was koningin Mary I van Engeland – en helemaal wild van Delfts Blauw.

Proost!

Nog een tip: Ben je er met mooi weer? Plof dan nog even neer in de binnentuin voor een drankje. Hier zit je heerlijk in het zonnetje en vergeet je even dat je een ontzettend culturele tour achter de rug hebt, waar je eigenlijk best veel van geleerd hebt. Enne, vergeet niet een bezoek te brengen aan de shop. Zoveel Delfts Blauw heb je nog nooit bij elkaar gezien.

Wijzigingen zijn opgeslagen