Laat ‘m maar glijden

december 2019
Omschrijving afbeelding

Jelrik (27) krijgt met vier vrienden een curling clinic in De Uithof in Den Haag. Benieuwd hoe dat eraan toegaat? Lees snel verder! 

‘Een middagje curlen, da’s weer eens wat anders! We trappen af met wat uitleg en een kort lesje curlinggeschiedenis. Instructeur Lars vertelt hoe curlen werkt en we krijgen zelfs uitleg over verschillende soorten stenen. Je hebt bijvoorbeeld Canadese en Schotse, maar alleen het gewicht maakt het verschil. Wij curlen met de Schotse versie – die zijn wat zwaarder – en gaan de baan op voor een proefrondje. Wel even uitkijken dat we niet gelijk een smak maken op het ijs, haha!

Dolly’s huis

Het midden van de schaatsbaan in De Uithof is omgetoverd tot curlingbaan. Ik denk dat ‘ie ongeveer 30 meter lang is. Aan het einde van de baan ligt een blauwe, buitenste cirkel, dat is samen met de binnenste, rode cirkel het huis. Het midden heet een “dolly”. Curlen werkt net als jeu des boules, maar dan op ijs. Het doel is om de stenen van jouw team de dolly te laten raken. Iedere steen waarbij dat lukt, is een punt waard.

Klaar? Bezemen maar!

Dan voor het echie! We spelen een uurtje in teams van 3 – Lars doet ook mee – en mijn team is geel. Ik zak door m’n knieën, zet m’n voet tegen het afzetplankje, haal diep adem, duw mezelf af en glij vooruit met de steen in m’n hand. Ik laat ‘m los en voor ik het weet zoeft ‘ie over het ijs. Cool! De beste tactiek is om de steen geen zetje na te geven, maar gewoon te laten glijden. Dat gaat al hard genoeg. M’n teamgenoten gaan flink tekeer met het bezempje. Hoppa, in de dolly! Het valt me op dat het bezemen van het ijs echt zin heeft. Er ligt een klein laagje condens op de baan en dat wrijf je er met je bezem vanaf, zodat de steen er gladjes erover heen gaat.

Gezellig

Wat is dit leuk om te doen! Helemaal omdat mijn team uiteindelijk dik gewonnen heeft. Ik zou iedereen aanraden om een keer te curlen. Je hoeft er niet sportief voor te zijn en het is een gezellige activiteit. En na afloop hoort een drankje in de bar er natuurlijk bij!’

Wijzigingen zijn opgeslagen