Kunst kijken op de Witte de With

oktober 2019
Omschrijving afbeelding

Wat is het perfecte uitje op een druilerige dag? Juist, het museum! Op woensdagmiddag bezoek ik twee tentoonstellingen bij TENT en Witte de With Center for Contemporary Art. De eerste over gokken en de ander over de relatie tussen kunst en politiek. Beide tentoonstellingen zijn gratis met je pas te bezoeken. Let's go! 

Een wilde gok

Ik begin op de begane grond, bij TENT, en de tentoonstelling ‘Wild Bet’ van Rotterdams kunstenaarsduo Gil & Moti. Ze deden onderzoek in onder meer Rio de Janeiro en Helsinki om zo de gokwereld te ontdekken. Wist je dat er in Helsinki gokkasten in de supermarkt staan die gerund worden door de overheid? En dat er in Brazilië een illegaal gokspel bestaat, genaamd ‘Jogo de Bicho’? In deze tentoonstelling kom je het allemaal te weten! Ook kun je er zelf een kaartje leggen of plaatsnemen aan de grote speltafel waar een vrouw haar gokverhaal vertelt.

Gokhallen in TENT

Goktafel in TENT

Kunst x politiek

Ik vervolg mijn kunstmiddag bij Witte de With Center for Contemporary Art. Op de derde verdieping vind je hier de tentoonstelling van Cecilia Vicuña; een dichter, beeldend kunstenaar en activist. Meer dan honderd werken zijn er te zien, die allemaal te maken hebben met de relatie tussen kunst en politiek. En het zijn niet alleen schilderwerken, maar ook objecten, foto’s en er draaien films met daaronder typerende muziekjes. Ik ben erg onder de indruk van de muziek; die maakt het bezoek wel spannend!

Kunstwerk van Cecilia Vicuña

Ik bezoek de tentoonstelling op een stille woensdagmiddag en ben op het moment de enige op de derde verdieping. Ik vind het bijna ‘eng’ om naar binnen te lopen en te kijken wat zich om de hoek afspeelt, haha. De hele tentoonstelling ademt politiek en de afzet hiertegen en ook de Chileense cultuur komt terug in allerlei kleuren en vormen.

Witte de With Center for Contemporary Art

Mijn favoriet?

Van de twee tentoonstellingen vond ik ‘Wild Bet’ het leukst. Het hele verhaal is bij binnenkomst meteen duidelijk en ik vind het fijn als ik kunst gemakkelijk begrijp. De tentoonstelling van Cecilia Vicuña is wat ingewikkelder en je moet je echt goed inlezen in de verhalen op de muren om te begrijpen waar het over gaat. Zelf heb ik iets minder met de kunstvormen die te zien waren, zoals de aparte video’s, muziek en objecten. Maar hou je van politiek, kleur en de Chileense cultuur? Dan is deze tentoonstelling zeker een bezoekje waard!

Wijzigingen zijn opgeslagen