Ik heb geleerd hoe ik mezelf moet verdedigen

september 2021

Hasmik (29) uit Rotterdam Noord doet aan karate bij Shotokan Karate Rotterdam. Met Rotterdampas krijg je 1x een gratis proefles.

‘Ichi!’, ‘Go!’ en nog een paar ingewikkelde krachttermen gonzen uit de gymzaal aan de Schiedamse Vest in het centrum van Rotterdam. Het is donderdagavond: de vaste trainingsavond van Shotokan Karate Rotterdam. Hasmik is al goed opgewarmd en aan het sparren met leraar Messia Garabedian. ‘Sinds anderhalf jaar doe ik aan karate. Het heeft tijdens corona even op een laag pitje gestaan, maar ik ben nu weer iedere week bezig, heerlijk!’ De liefde tussen deze pittige dame en de sport is er niet altijd geweest. ‘Ik vond vechtsport helemaal niks, ik had er gewoon niets mee. Toch ben ik met mijn man – die ook fanatiek aan karate doet – een keer meegegaan voor een proefles, toen is het gaan kriebelen... daarna was ik verkocht.’

Vrouw deelt een karatetrap uit

Die anderhalf uur trainen in de week geeft Hasmik rust en zelfvertrouwen. ‘Karate wordt vaak gezien als vechtsport. Maar dat is het niet. Het is een levensstijl waarbij je onder andere verdedigingstechnieken leert. Doordat je werkt aan rust en discipline in je lichaam, krijg je steeds meer zelfvertrouwen. Ik sta daardoor nu zekerder in het leven: ik durf meer, omdat ik heb geleerd hoe ik mezelf moet verdedigen als er gevaar dreigt’, vertelt ze op het moment dat ze heel scherp een arm ontwijkt. Daarna gooit Hasmik er zelf ook nog een paar moves uit. Met de gele band om haar middel is ze inmiddels al beginneling af. ‘We wijzen elkaar in de les vaak op de steken die we laten vallen in het afweren. Daar leer je ontzettend veel van.’ Na een meditatiemomentje aan het eind van de les zit de training erop. ‘Ik kijk nu alweer uit naar volgende week!’

Wijzigingen zijn opgeslagen