Ik ben altijd al een aapje geweest

maart 2020

Ontwerper Vincent Renon (28) woont op Zuid en gaat graag boulderen bij Monk bouldergym Rotterdam. Hoofdredacteur Maaike interviewde Vincent over zijn leven als aapje. Check it out!

Bijna boven, bijna bij de laatste greep. Nu niet wegglijden of vallen. Nee, opperste concentratie. Linkervoet naar dat kleine treetje... Rechterhand naar die rode greep. De ultieme lichaamscontrole. 100 procent focus. En dan: yes, boven! Weer een boulder getopt!

‘Als ik klim, zit ik volledig in het moment’, vertelt Vincent. ‘Dan is mijn hoofd helemaal leeg, denk ik alleen maar aan de volgende greep. Soms doe ik een boulder wel twintig keer voordat ik ‘m haal. Dan geeft het zó’n rush, zoveel voldoening als het lukt. Daarna voel ik me altijd heel vredig’, lacht hij.

Grote kans dat Vincent aan de klimwand hangt als je binnenloopt bij Monk bouldergym Rotterdam. Sinds drie jaar is hij gek van boulderen. Dat is klimmen tot zo’n 4 meter hoog, zonder touw, in uitgezette routes (‘boulders’) op kleur.

Klinkt vrij onmogelijk.

Is het niet, zegt Vincent.

‘Toen ik net begon met boulderen zag ik anderen bezig op randjes van 5 millimeter en dacht ik: hoe kán dat?! Maar nu hang ik zelf ook in die boulders. Als je dit vaak doet, ga je snel vooruit. En ik ben altijd een aap geweest. Als kind klom ik altijd in bomen en als 13-jarige beklom ik zelfs gebouwen. Klimmen is gewoon mijn ding: steeds weer mijn grenzen verleggen. Soms maak ik het extra spannend voor mezelf, door me in te beelden dat ik hoog aan een berg hang.’

Want het échte werk is natuurlijk buiten boulderen, in de vrije natuur. Hiervoor gaat Vincent een paar keer per jaar naar het Franse Fontainebleau, het boulderparadijs van Europa. ‘Boulderen in het bos is zó anders dan in de hal. Op een klimwand hebben boulders bepaalde kleuren, waardoor je je route makkelijk kunt inlezen. In de vrije natuur moet je zelf aan de rots voelen welke kant je op gaat. Dat vraagt om veel meer focus, je bent echt aan jezelf overgeleverd.’

Hoewel je in je eentje klimt, is boulderen volgens Vincent ook een sociale sport. ‘Elke boulder is een puzzel, die je op allerlei manieren kunt oplossen. Iedereen helpt elkaar daarbij en dat verbindt – of je nu jong, oud, dun, dik, slap of sterk bent. Bij Monk loopt het allemaal rond, want dat is het mooie van boulderen: het is een toegankelijke sport, met voor iedereen een uitdaging op zijn of haar niveau. Er is ook weinig onderlinge competitie; mensen moedigen elkaar vooral aan. En tussen het klimmen door drink je samen even koffie of haal je een tosti. Ik ga ook altijd gezellig met vrienden boulderen; daarna ben ik fysiek en mentaal weer opgeladen.’

Vincents Rotterdampas tips:

1x gratis recreatief zwemmen

‘Laatst was ik voor het eerst in Zwemcentrum Rotterdam: wat een supermooi, schoon en modern zwembad! Heerlijk om baantjes te trekken op zondagochtend. Ga ik vaker doen.’

1x gratis naar de film bij Kino

‘Van alle bioscopen vind ik Kino het leukst. Kino is gewoon vet. Het varieert naar wat voor films ik ga: ik hou van Japanse anime, maar vond Green Book ook heel goed.’

Onbeperkt gratis entree bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam
‘Ik ben een natuurliefhebber en als ontwerper is er voor mij altijd iets interessants te zien in het Natuurhistorisch Museum.’

Wijzigingen zijn opgeslagen