Latin vibes

augustus 2016

Het Museumpark bruist deze zomer! Er is van alles te doen; naast de musea, zijn er festivals, de Swan Market, de Pleinbiosoop, etc. Vandaag ga ik naar de Kunsthal voor ‘Botero: Celebrate Life’, een tentoonstelling van de vrolijke schilderijen en beelden van de wereldberoemde kunstenaar Fernando Botero (1932) uit Colombia. Ik ben echt benieuwd. 

Latin Life Sunday
Als ik in het park richting Kunsthal loop, hoor ik opzwepende salsaklanken. Er is een geweldig zomers feest aan de gang tussen het Natuurhistorisch museum en de Kunsthal, compleet met dansvloer en vrolijke rode parasols. Er wordt volop gedanst en het terras zit vol. Het blijkt ‘Latin Life Sunday’ te zijn; op alle zomerse zondagen is er bij de Kunsthal live muziek, dans, circus, eten en cocktails, etc. Een leuke binnenkomer!

Blikvanger
Het is eigenlijk ook te mooi weer om naar binnen te gaan. Het voordeel is wel dat het in de zalen lekker rustig is, want de meeste bezoekers zitten buiten op het terras. Ik ken de schilderijen van Botero vaag van ansichtkaarten en posters; koddige mollige figuren aan de trapeze of op een klein fietsje. Bijzonder om ze nu levensgroot in het echt te zien. Ik ben aangenaam verrast. Er zijn bijna honderd kleurrijke schilderijen te zien en als blikvanger staat er een enorm beeldhouwwerk van een paard.

Latijns-Amerika
Mede door de uitleg van de rondleider krijgen de schilderijen opeens veel meer betekenis. De kunst van Botero staat bol van het Latijns-Amerikaanse leven. De kunstenaar vindt zijn inspiratie in zijn jeugdherinneringen in Latijns-Amerika en in de Europese kunstgeschiedenis. De opgeblazen lichamen zijn komisch, maar ook ontroerend. ‘Celebrate Life!’ is nog tot 11 september te zien.

image


Meerdere exposities
Het leuke van de Kunsthal vind ik dat er meerdere tentoonstellingen tegelijk zijn. Je kunt van de ene naar de andere expositie hoppen. Ook zie ik dat er in september een tentoonstelling van modefotograaf Peter Lindbergh is; zwartwitfotografie met beroemde topmodellen uit de jaren tachtig. Ik zet ‘m meteen in mijn agenda! 


Naar buiten
Voor nu heb ik even genoeg kunst gekeken. Het is tijd voor de lunch; in het restaurant van de Kunsthal serveren ze lekkere hapjes en drankjes. De verse tomatensoep met brood van Menno is mijn favoriet. En dan ga ik snel weer naar buiten, genieten van de zon en nog meer Latijns-Amerikaanse sferen!

Wijzigingen zijn opgeslagen