Hand in hand door De Kuip

september 2019
Omschrijving afbeelding

'Ze schijnen daar als bakens in de verte. De duizend lampen van het Feyenoord stadion.’ Zo luiden twee versregels uit het ‘Mijn Feyenoord’ van Lee Towers. Dat het stiekem maar 288 lampen zijn, dat hoorde ik pas tijdens een rondleiding door De Kuip, het iconische stadion van Feyenoord. Een rondleiding die gratis is met de Rotterdampas.

De Kuip, of Stadion Feyenoord, is het stadion waar Feyenoord zijn wedstrijden speelt. De club speelde er tegen grootmachten als Barcelona, Manchester United en Bayern München. Mijn vriendin en ik maakten De Kuip al eens schuddend op zijn grondvesten mee. Nu, in een leeg stadion, is de beleving totaal anders. Met alleen het geluid van de grasmeesters, de schoonmakers en rondleider Dook, die al ruim 10 jaar als tourguide in De Kuip werkt.

Hoe het allemaal begon

We beginnen bij de business seats. Terwijl we op de stoelen zitten, vertelt Dook ons in geuren en kleuren over de geschiedenis van Feyenoord. Over de oprichters, die eerst hun balletje trapten op een veldje van gemalen baksteen – ‘Het was daar een zooitje’ – bij het Afrikaanderplein. Over de oplevering van het stadion in 1937 en over de eerste wedstrijd, tegen Beerschot, die met 5-2 werd gewonnen. Dook beantwoordt onze vragen, maakt een grapje over ‘die andere stad’ en neemt ons mee naar de kleedkamer van de bezoekers – spoiler alert: die ziet er anders uit dan de kleedkamer van Feyenoord zelf.

De spelerstunnel

We lopen verder door de spelerstunnel. Ondertussen vertelt Dook ons over de mannen die hier hebben gestaan: ‘Coen Moulijn, Rinus Israël, Dirk Kuyt’. Mijn voetbalhart begint te bonzen. We kijken onze ogen uit. ‘Dat moet een ongelofelijke adrenalinekick geven, als je hier staat en die tienduizenden supporters hoort’, zeg ik tegen Dook en mijn vriendin. ‘Ja zeker,’ antwoordt Dook, ‘dat geluid is oorverdovend’.

Het haar van John de Wolf

Via een rondje langs het veld sluiten we af in het Feyenoord Museum. Dook laat ons de prijzenkast zien. Hij neemt ons al verhalend mee langs het brilletje van Van Daele, het haar van John de Wolf en de ‘Kopmeeuw’. Wil je weten waar die verhalen over gaan, dan raad ik je aan om deze rondleiding ook eens te doen. Spijt zul je er niet van krijgen, een Feyenoordhart wel. En dat houd je voor de rest van je leven.

Wijzigingen zijn opgeslagen