Feestje voor je zintuigen

juli 2019
Omschrijving afbeelding

Mirjam en haar zoontje Christoph (3) gaan vaak op pad met hun Rotterdampas. Samen bezoeken ze educatieve kinderactiviteiten. Zo maakt Christoph (@dekleineontdekker) al op jonge leeftijd kennis met musea en kunst. Vandaag bezoeken ze Het Nieuwe Instituut en nichtje Jadelie (11) gaat ook gezellig mee.

Op woensdagmiddag, als Jadelie klaar is met school, lopen we met z’n drietjes naar Het Nieuwe Instituut. Een museum voor architectuur, design en digitale cultuur, zo las ik op de website. Het is voor ons de eerste keer dat we dit museum bezoeken. Ik ben heel benieuwd! Bij de ingang worden we enthousiast begroet door Nevill. Hij leidt ons vandaag rond door de familietentoonstelling ‘Neuhaus’. Superleuk!

Lekker experimenteren

Met de tentoonstelling wordt het 100-jarig bestaan van Bauhaus gevierd met een meer-dan-menselijke-kennisacademie. Wat houdt dit precies in? Bij Neuhaus kun je in elke ruimte iets nieuws leren. We gaan meteen aan de slag met de experimenten! Christoph, Jadelie en ik mogen alle drie een plantje met elektrodraden uitkiezen. Vervolgens mogen we elk een pen vastmaken aan ons plantje. Ik leg een vel papier onder de plant. Met grote ogen kijken de kinderen wat er gebeurt: er komen allemaal lijnen tevoorschijn! Christoph blijft maar ‘Wauw!’ roepen. Als de lijnentekening klaar is, neemt Jadelie ‘m mee om in te kleuren.

  Jadelie kleurt de tekening in

Nauhaus World

We vervolgen onze weg naar Nauhaus World. Er staat een bank, koptelefoon en een groot scherm. Je mag hier met je smartphone een foto van bomen nemen, maar de kinderen maken liever een selfie. Stiekem net zo leuk! Dan zien we een supergrote zwarte bal, ontworpen door een van de architecten. Indrukwekkend – helemaal als je naar binnen kijkt, want dan zie je allerlei mooie beelden van de ruimte. Onze zintuigen worden flink geprikkeld!

Dan spot Christoph een groot rad! Er liggen heel lange sokken naast, die we om onze handen en voeten mogen doen: dat is hard werken, maar vooral veel lachen! Met zijn tweeën stappen we op het rad. Ik laat het rad draaien, terwijl Christophe de slappe lach krijgt van het vallen en weer omhoog klauteren. Terwijl wij een reis maken, vormt het rad zich met paddenstoelen en vlies. Bijzonder!

Flink inzoomen

De onderzoekstafel is favoriet bij Jadelie. Hier kun je een kabel met camera richten op plekken die je normaal gesproken niet kunt zien. Jadelie zoomt in op haar hand. De lijntjes op haar huid worden ineens heel goed zichtbaar. Christoph focust op zijn mond en oor. Op het beeldscherm ziet hij ineens het wondje aan zijn oor omdat hij eraan gekrabd heeft. Dat ziet er gek uit! Ook kunnen de kinderen objecten, waaronder een appel en een basketbal, maar liefst tweehonderd keer uitvergroten. De vragen vliegen Nevill om de oren: Wat leeft hier? Wat groeit hier? Kan ik misschien beestjes zien?

Educatief en interactief

Na alle experimenten springen Christoph en Jadelie op het podium om te zingen. Terwijl zij zich uitleven, kan ik nog even de kunstwerken van studenten van Design Academy Eindhoven bewonderen.

De afgelopen tijd heb ik heel wat musea bezocht met Christoph. Veel musea zijn óf vooral op volwassenen óf op kinderen gericht. Het Nieuwe Instituut niet; dit is een interactief en educatief feestje voor jong én oud. Wij gaan na een leuke middag in elk geval voldaan naar huis. Ik raad dit museum aan iedereen aan!

Wijzigingen zijn opgeslagen