Dit is gewoon suppen 2.0!

juni 2021
man is aan het suppen op zee

Pieter Klompe (40) uit Hillegersberg is een echte natuurliefhebber en krijgt bakkenvol energie van een paar uur toeven in de buitenlucht. Dit keer springt deze zelfstandig ondernemer bij Surfschool Hoek van Holland in zee met een sup. Met Rotterdampas krijg je onbeperkt 50% korting op een introductieles golfsurfen of suppen.

‘Thuis stap ik regelmatig op m’n opblaasbare supboard. Dan peddel ik op m’n gemak over de Bergse Plassen en de Rotte. Het is nu voor het eerst dat ik met een sup op zee ga, dus ik ben reuzebenieuwd!

Zodra ik bij Surfschool Hoek van Holland aankom, hijs ik me in m’n eigen wetsuit (maar die kun je ook huren) en van eigenaar Perry krijg ik een board en een peddel te leen. Eerst maar eens beginnen met de instructies. Op het strand mag ik oefenen op het droge en krijg ik allerlei tips en tricks: goed in het midden van het board blijven staan, vaart maken en… vooral naar de horizon blijven kijken. Zo kun je wat makkelijker je evenwicht bewaren en voorkom je dat je board gaat kiepen.

Man oefent suppen op het strand

Metershoog

Ik begin rustig aan met wat suppen in de branding om gevoel met het board en de zee te krijgen. Daarna komt het echte werk! En dat is best een uitdaging met golven die af en toe wel een meter hoog zijn.

Het is echt een kwestie van doorzetten, vallen en weer opstaan. Maar, de aanhouder wint! Het lukt me om een paar keer in de golven te blijven staan. Het valt me op dat het best wel wat wegheeft van golfsurfen, maar met suppen ben je toch echt wel meer met de techniek bezig: blijven balanceren, goed je armen en schouders gebruiken en door peddelen. Zodra je wat vaart hebt sta je steviger op het water; vergelijk het maar eens met fietsen. En als het dan lukt om ook nog te blijven staan, geeft dat best een kick!

Na een uurtje dobberen is het mooi geweest. Ik wil zeker vaker terug naar zee. Het grootste verschil met suppen op een meer of plas is dat het er op zee wat ruiger aan toegaat. Het is gewoon suppen 2.0.’

Man is aan het suppen op zee

Wijzigingen zijn opgeslagen