De kleine ontdekker in de Ontdekhoek

juni 2021
Christoph maakt zelf een zeepje

Mirjam en haar zoontje Christoph (5) gaan vaak op pad met hun Rotterdampas. Samen bezoeken ze educatieve kinderactiviteiten. Zo maakt Christoph (@dekleineontdekker) al op jonge leeftijd kennis met de culturele sector. Vandaag bezoeken ze de Ontdekhoek in Rotterdam!

Jeugdsentiment

Op zondagochtend roep ik ‘Christoph, we gaan naar de Ontdekhoek!’. Hij antwoordt direct: ‘Gaan we daar ontdekken?’. Nou, reken maar van yes! De Ontdekhoek is een plek waar ik als kind al kwam, het proefjesparadijs is namelijk in 1986 opgericht. Ik herinner me het fanatiek metselen, ontwikkelen van foto’s in de doka en natuurlijk het koeien melken. Wat een nostalgie!

Er is zóveel te doen

Het is alweer even geleden dat we op pad zijn geweest, dus de kleine ontdekker heeft er ontzettend veel zin in! Bij binnenkomst krijgen we een uitgebreide instructie en een plastic zak met een aardappel, metalen plaatje, schuim en drie gekleurde muntjes. Tijdens een kort rondje zien we wat we allemaal kunnen doen: chips bakken, een bootje, zeepje en popcorn maken, je eigen dam bouwen en lekker vrij spelen.

Overzicht van wat er allemaal te doen is in de Ontdekhoek

Koffie, popcorn en zeep

Tijd om aan de slag te gaan! Christoph wil beginnen met het roosteren van verse koffiebonen. Tijdens het roosteren lees ik voor uit het koffieboekje. Zo leert Christoph over de duurste koffie ter wereld, die eerst wordt opgegeten door dieren als een civetkat. Tijdens het lezen spot Christoph een traditionele koffiekan die in de Eritrese en Ethiopische keuken wordt gebruikt. ‘Die ken ik allang, dat is een Jebena’, zegt hij trots.

Christoph laat de mais en koffiebonen zien in De Ontdekhoek

Als de koffie gemalen is, gaan we door naar de verfbrander. Al snel horen we het poppende geluid van de mais: popcorn! Natuurlijk moet het laatste muntje ook meteen worden gebruikt. En dus gaan we een zeepje maken. Het leuke aan de proefjes is dat ze zo vanzelfsprekend zijn. Christoph heeft meteen door wat er moet gebeuren met de zeepkorrels, vijzel en waterspuit. Terwijl ik nog van alles wil lezen, gaat hij al aan de slag haha!

Christoph maakt zelf zeep in De Ontdekhoek

Favoriete proefjes

De kleine ontdekker houdt van spelen met grove materialen en is dan ook niet weg te slaan bij het dam bouwen. Tip: een extra trui meenemen is geen overbodige luxe, als jouw ontdekker ook zo van spetteren houdt! Christoph geniet met volle teugen van alle proefjes. Hij maakt zijn eigen bootje en mag deze zelf onder toezicht uitsnijden. Wat spannend! Na een testrit in de vijver is het tijd voor het laatste proefje: bellen blazen. De kleine ontdekker kan sinds kort kauwgomballen blazen, dus dit is een schot in de roos. Aan het einde van de ochtend gaan we voldaan naar huis met zelfgemaakte chips, versgemalen koffie en popcorn. Dat is nog eens leuk thuiskomen!

Christoph maakt zelf chips in de Ontdekhoek

Wijzigingen zijn opgeslagen