Rotterdam werkt. En dat doet het al jaren.

oktober 2020
Koen's vriendin bekijkt verschillende foto's uit de tentoonstelling

Van een lekker hapje eten wordt Koen altijd blij. Maar daarover schrijven maakt hem nog veel blijer! Ook weet hij de musea in en om Rotterdam goed te vinden. Vandaag gaat hij met zijn vriendin naar het Nederlands Fotomuseum.

Niet lullen maar poetsen. Geen woorden maar daden. Rotterdam Werkt. En dat doet het al jaren. Daarom wijdt het Nederlands Fotomuseum daar tot en met 17 januari een tentoonstelling aan. Hoogste tijd voor mijn vriendin en mij om daar eens een kijkje te nemen.

Koen en zijn vriendin voor de ingang van het Nederlands Fotomuseum

De naam Rotterdam Werkt doet denken aan een tentoonstelling vol bedrijvigheid. En dat klopt. In deze tentoonstelling stelt het Fotomuseum opdrachtfotografie van 1864 tot nu in Rotterdam centraal. De Bijenkorf in aanbouw, een halve Erasmusbrug: het zijn beelden die wij niet eerder zagen. Dat kan ook niet. Veel van de beelden zijn nooit eerder vertoond. Daardoor maakt de tentoonstelling herkenbare plekken onherkenbaar.

Een oude zwart-wit foto van de Erasmusbrug in aanbouw

Voor deze tentoonstelling spitte samensteller Joop de Jong door bedrijfsarchieven, het Stadsarchief, de collectie van hedendaagse fotografen en nog veel meer plekken. We lopen in een paar minuten langs een mengelmoes van beelden. Van foto’s net na het bombardement en van de opbouw van de haven, tot Lee Towers en de verschillende religieuze leiders van onze stad.

Collage van oude foto's van Lee Towers

Op die manier krijgt de ontwikkeling van Rotterdam ook letterlijk een gezicht. Haven- en gastarbeiders, Zomercarnavallers, bezoekers van Diergaarde Blijdorp en zogenaamde reclamelopers: ze geven een mooie vertegenwoordiging van de diversiteit die Rotterdam zo Rotterdams maakt.

Rotterdam Werkt geeft een beeld van de stad die je kent, maar dan nét even anders. Daarmee bevestigt deze verfrissende blik op Rotterdam iets dat wij Rotterdammers eigenlijk altijd al wisten: Rotterdam Werkt. En niet alleen in de arbeiderszin van het woord.

Rotterdam Werkt

Op vertoon van je Rotterdampas heb je gratis toegang tot het Nederlands Fotomuseum. Vanwege de COVID-19-maatregelen is reserveren voor je bezoek aan het Nederlands Fotomuseum verplicht. Ook met de Rotterdampas. 

Wijzigingen zijn opgeslagen