Rondje Dordt

mei 2019
Omschrijving afbeelding

In Rotterdam is van alles te beleven en te doen, maar flink wat kilometers verderop ook! Daarom nemen we je mee op een cultureel rondje door de oudste stad van Nederland: Dordrecht. Leer alles over Dordt tijdens onze Rotterdampasmuseumroute. Ga met de trein en je bent binnen no-time op het station. De eerste stop ligt hier dan ook meteen om de hoek. Dus stap in, we gaan beginnen!

Eerste stop: Nationaal Onderwijs Museum

Op een minuut of 6 lopen vanaf station Dordrecht ligt het Nationaal Onderwijsmuseum. Hier bewonder je de grootste onderwijscollectie (met meer dan 390.000 voorwerpen!) ter wereld. Van ouderwetse schoolbankjes en wereldkaarten tot rekenplanken en schriftjes. De persoonlijke verhalen nemen je even mee terug in de tijd. Wat is er een hoop veranderd door de jaren heen! Leren over school is nog nooit zo leuk geweest.

Tweede stop: Huis van Gijn

Nu je alles over de geschiedenis van het onderwijs weet, kun je het leven buiten de schoolmuren gaan bekijken. Hiervoor wandel je door het centrum richting de Nieuwe Haven. Bij het Huis van Gijn neem je een kijkje in het leven van een familie op stand rond 1900. De tijd staat hier al meer dan een eeuw stil. Even spieken in de kamer van het dienstmeisje mag, maar pas op; het lijkt net alsof de familie elk moment thuis kan komen!

Derde stop: Het Hof van Nederland

De tijdreis gaat verder. We maken een sprongetje naar de toekomst. Bij Het Hof van Nederland wordt namelijk de basis gelegd voor het Nederland van nu en over een heleboel jaren. Bekijk bijvoorbeeld de robotarm die de Nederlandse Statenbijbel tot in detail kalligrafeert. Net echt! Kramp in zijn handen kent deze robot niet, dus schrijft hij dag én nacht vrolijk door. Heb jij mooi de tijd om tot en met 15 september te komen kijken. Goed werk toch?!

Vierde en laatste stop: Dordrechts Museum

Aan de rand van het gezellige historische centrum ontdek je een van de oudste musea van Nederland; namelijk het Dordrechts Museum. De wanden hangen vol met werken van Hollandse meesters. Grote namen als Ferdinand Bol, Van Gogh, Mesdag, Jan Toorop en Karel Appel zie je hier voorbij komen. Ook in dit schitterende museum heb je onbeperkt gratis entree met de Rotterdampas!

Bevalt zo’n dagje cultuur snuiven buiten de stad? Plan dan nog eens een dagje weg naar Delft, Den Haag of Schiedam voor nog zo’n leuke Rotterdampasdag!

 

Wijzigingen zijn opgeslagen