Heel veel clowns!

februari 2016

Musea kunnen stoffig en saai zijn, maar in museum Boijmans Van Beuningen is altijd iets te beleven. Het begint al als je door de poort de zwart-witte binnenplaats oploopt. Daar staat een grote glimmende metalen kooi met een voetbal erin. Is dit kunst of kun je er ook echt in voetballen? Kinderen ontdekken dit natuurlijk het snelst. Wie op zoek gaat, vindt een verborgen deurtje in de kooi en zo kun je voor of na een museumbezoek lekker je energie kwijt.

Jassenmachine
Ook bij binnenkomst ontdek je een heel bijzonder kunstwerk met jassen. Is dit kunst of kun je er gewoon je jas ophangen. Even kijken hoe andere bezoekers de ‘jassenmachine’ bedienen. Het werkt met een sleutel, touwen en een contragewicht en voor nop verdwijnt je jas in de lucht. Vanaf de bank bekijk ik andere bezoekers die binnenkomen en schrikken van de jassen die opeens uit de lucht komen. Kijken of ze doorhebben hoe de kapstok werkt.

Heel veel clowns
Daarna snel de trap op en rechtsaf naar de grote zaal waar de 45 clowns van kunstenaar Ugo Rondinone lekker zitten en liggen. Boijmans heeft deze clowns speciaal voor de tentoonstelling uit New York over laten vliegen, waar de kunstenaar woont en werkt. Natuurlijk goed ingepakt in houten kratten, maar in mijn fantasie zie ik een vliegtuig vol clowns en verder allemaal heel verbaasde passagiers.

image


3000 Regenbogen
De clowns beelden allemaal iets anders uit. Liggen, lachen, luieren, geeuwen etc. Al snel ga ik kijken of ik bij de verschillende clowns de bijpassende titel kan vinden. Dat is nog niet gemakkelijk. Het lijkt me een leuk spel als je met kinderen de tentoonstelling bezoekt. Bekijk ook de kleurige klokken, reusachtige clownsschoenen en regenbogen. En niet te vergeten, de 3000 kleurige regenboogtekeningen die Rotterdamse schoolkinderen speciaal voor deze tentoonstelling hebben gemaakt.

Laat je haar neer
Moe van alle indrukken? Ga dan nog even luieren in het grote kunstwerk ‘Laat je haar neer’ van Pipilotti Rist. Het grote vangnet waarin je liggend filmpjes op het plafond kan bekijken. Mijn favoriet in Boijmans! Het is wel even zoeken waar dit kunstwerk is verstopt in het museum. Tip: het is vlakbij de spiegelkamer van Kusuma. Musea saai? Boijmans echt niet!

Je kunt clowns kijken tot 29 mei 2016.

Wijzigingen zijn opgeslagen