Ongepland de stad in!

maart 2016

Mieke (27) is architecte en woont in de Rotterdamse wijk Bergpolder. Sinds één jaar heeft ze een Rotterdampas. 

Waarom heb je een Rotterdampas genomen?
Als student om geld geen excuus te laten zijn om dingen niet te doen en omdat ik graag dingen doe die ik nog nooit gedaan heb. Ik wilde eerst een museumkaart nemen, maar bedacht me dat ik toch vooral in Rotterdam ben en met deze pas alle Rotterdamse musea in kan.

Hoe zou jij de Rotterdampas omschrijven?
Als een vrijkaartje voor de stad dat voor iedereen beschikbaar is. Ik vind het in dat opzicht heel Rotterdams; alles wordt voor iedereen toegankelijk en is niet voorbehouden aan een bepaalde groep.

Wat is jouw mooiste Rotterdampas herinnering?
Oké dit wordt een beetje cheesy – maar ik vind zonsopkomsten en -ondergangen betoverend. Op reis zoek ik zo veel mogelijk mooiste plekken om ze te bekijken. Toen ik na mijn laatste reis terug in Rotterdam was, miste ik dit dagelijkse moment en ging op zoek naar Rotterdamse plekken om de zonsondergang te bekijken. Ik las dat je met de Rotterdampas de Euromast op kon. Op een heldere dag kreeg ik daar een fantastische zonsondergang cadeau en zag ook weer even; wat is deze stad mooi!

Hoe ziet jouw ideale Rotterdampas-dag eruit?
Vooral ongepland en met zoveel mogelijk variatie.

Samen met wie bezoek jij meestal Rotterdampas-acties?
Dat zijn verschillende vrienden. Omdat de dingen die je kunt doen zo divers zijn, zijn de mensen met wie ik die dingen doe ook heel verschillend. Soms vind ik het ook fijn om alleen te gaan, naar een museum bijvoorbeeld. Of het Euromast bezoekje dus.

Welke Last Minute actie zou jij nog een keer terug willen zien en waarom?
Een Feyenoord wedstrijd bezoeken. Met voetbal heb ik niet zo veel maar Rotterdamser kan niet! En de enige keer dat ik in de Kuip een wedstrijd bezocht vond ik die energie zo tof.

Gebruik je de Rotterdampas spontaan of plan je uitjes meestal van tevoren in?
Ik ben een slechte planner en vul ik mijn agenda altijd achteraf in, meer als een soort dagboek. Het leuke aan de pas vind ik dus juist dat je van alles op ieder moment kunt doen. Je kunt ’s ochtends bedenken; ik wil iets! En dan is er altijd wel iets te vinden.

Samen met welke beroemdheid zou je wel een Rotterdampas-actie wil bezoeken?
Jules Deelder. Zodat we daarna samen gedichten over de stad kunnen schrijven.

Als je één ding mocht verzinnen om de Rotterdampas nog leuker te maken, wat zou dit dan zijn?
Er een Nederland pas van maken? Of Wereldpas? Ik zocht pas in het buitenland naar een soortgelijke pas voor een vriendin die emigreerde maar die vond ik niet. Tijd om dit concept te exporteren!

Wijzigingen zijn opgeslagen