Kunst ruiken in het Mauritshuis

juli 2021
Vrouw kijkt naar schilderijen in het Mauritshuis

Van een lekker hapje eten wordt Koen altijd blij. Maar daarover schrijven maakt hem nog veel blijer! Ook weet hij de musea in en om Rotterdam goed te vinden. Vandaag gaat hij met zijn vriendin naar het Mauritshuis in Den Haag. Met je Rotterdampas heb je onbeperkt gratis entree.

Verder kijken dan je neus lang is

De ruim 30 miljoen reukcellen in je lichaam maken je neus het meest gevoelige zintuig van allemaal. Door haar directe contact met het emotionele brein is je neus daarnaast het enige zintuig dat niet te foppen is. Laat je oog je nog wel eens in de steek bij een fata morgana of Escher, doet je neus dat nooit. In de tentoonstelling ‘Vervlogen – geuren in kleuren’ van het Mauritshuis kun je deze twee zintuigen combineren. Mijn vriendin, ik en onze Rotterdampassen bezochten deze én de vaste tentoonstelling.

Koen en zijn vriendin voor Mauritshuis

Vervlogen - geuren en kleuren

‘Vervlogen – geuren en kleuren’ neemt je mee naar het Nederland van honderden jaren terug. Door de schilderijen met geurdispensers sta je in één klap voor een 17e eeuwse gracht – “Iel!”, in een 19e eeuws kruidenierswinkeltje – “Oh, lekker!”, en naast een edelman met een pomander – “ik houd het bij mijn eigen parfum”. Maar ook geuren van muskus, bleekvelden en rottende potvis passeren de revue. Daarmee wekt het Mauritshuis de kunstwerken bijna letterlijk tot leven. Met geuren die je nooit eerder zag en beelden die je nooit eerder rook.

Vrouw kijkt naar schilderijen in het Mauritshuis

Johan Maurits en het Mauritshuis

‘Johan Maurits en het Mauritshuis’ vertelt het verhaal van Johan Maurits en zijn gouverneurschap in Nederlands-Brazilië. Met 11 kunstwerken toont het Mauritshuis de geïdealiseerde beelden van de voormalig kolonie. De begeleidende teksten vertellen bezoekers de harde, onzichtbare werkelijkheid daarachter. Ze tonen de verhevenheid die de Nederlandse overheersers voelden over de tot slaaf gemaakte mensen in de kolonie. Daarmee geeft het Mauritshuis een eerlijk en pijnlijk inzicht in de historie van de man die tot 1679 eigenaar was van het huis waar je doorheen loopt.

300 woorden later ben ik nog niet eens toegekomen aan het Meisje met de parel van Johannes Vermeer, het zelfportret van Rembrandt en Soo voer gesongen, soo na gepepen van Jan Steen. Ook die hangen in het Mauritshuis, samen met tientallen andere klassieke meesterwerken. En ook die zijn de moeite waard om te bezoeken. Ga daarvoor gewoon eens langs. Laat je verrassen door geuren, laat je verbazen door kleuren en stel je open voor de soms pijnlijke werkelijkheid daarachter.

Wijzigingen zijn opgeslagen