Het Omniversum, voor alle leeftijden

februari 2019
Omschrijving afbeelding

Ik kijk naar boven, naar links, naar rechts, naar voren. Alles wat ik zie, zijn panda’s en een Pandareservaat. Nee, op een verre reis ben ik niet. Vandaag kijk ik naar ‘Pandas, A New Story’. Die film draait in het Omniversum, de Haagse bioscoop met een koepelscherm. De plek waar ik vroeger met gezonde spanning naar binnen liep. Meestal voor een kinderfeestje, soms met het gezin. Nu ben ik er opnieuw, jaren later. Het begint weer te kriebelen: de winkel met dierenknuffels, de bakken met snoep waar je je eigen snoepzak kunt samenstellen. ‘Toch maar een knuffel meenemen?’ ‘Misschien na de film.’

Virtual reality zonder bril

Nostalgisch voel ik me, terwijl ik me afvraag of het Omniversum nog steeds zo’n immens scherm heeft als in mijn herinnering. ‘Spannend’, fluister ik tegen mijn vriendin. Ik knijp even in haar hand. Bij binnenkomst juichen de semi-liggende stoelen ons tegemoet. Een uur lang onderuit gezakt naar dieren kijken: ideaal ontspanningsvoer voor de zondagmiddag.
De zaal vult zich met stelletjes, vrienden en ouders met kinderen. Dan begint de film. Het voelt als een soort virtual reality zonder bril wanneer de camera boven Chengdu Panda Base zweeft. Dat is het reservaat waar babypanda Qian Qian woont. De film volgt haar in haar ontwikkeling. Ze wordt door biologen opgevoed om de innerlijke panda in haarzelf te ontdekken. Het doel is om haar uiteindelijk zelfstandig in de natuur te laten leven. En daar gaan een hoop humor, liefde en emotionele momenten aan vooraf.

Omniversum

De kracht van het Omniversum

Tijdens de film merk je de kracht van het Omniversum pas echt. Kinderen lachen en de ‘ahh’s’ en ‘ohh’s’ vullen de zaal bij de aanblik van een babypanda. Ook ouders worden geraakt door het enorme scherm dat als een halve bol om je heen staat. Ze kijken aandachtig. Ze zullen tevreden zijn met het educatieve uitje dat zowel hen als hun kinderen in zijn greep heeft.

Een uur later lopen mijn vriendin en ik tevreden de zaal uit. Het Omniversum is nog steeds wat het in mijn herinnering was. Een bioscoop die ons leert over de wereld om ons heen, met een indrukwekkend scherm dat je bijna laat denken dat je écht in de film bent gestapt.

Wijzigingen zijn opgeslagen