Duik in het diepe

mei 2019
Omschrijving afbeelding

Willem (15) en Sid (15) gaan voor de eerste keer duiken bij Het Duikhuis.

‘Met een echte duikuitrusting het water in, dat lijkt mij wel wat. Maar de Noordzee vind ik te koud. Gelukkig kun je ook beginnen met een introductieduik in het zwembad. Je leert alle theorie, voelt hoe het is om onder water te zijn en het zwembadwater is lekker warm. Er zijn alleen weinig vissen, maar die denk ik er wel bij. Ik ga samen met Sid, want juist bij het duiken heb je een buddy nodig. Zo kun je onder het water een beetje op elkaar letten.

‘Volgende keer wil ik de oceaan in!’

Maskers en slangen

We beginnen de avond met theorie. Saai? Welnee, instructeur Joshua legt alles duidelijk uit en dat is erg interessant. Hij doet dit op het kantoortje van Het Duikhuis. Hij vertelt dat we in het bad maximaal 3 meter diep duiken, dus we hoeven ons niet geen zorgen te maken over decrompessieziekte. Dan legt hij alles uit over de uitrusting en hoe de maskers en slangen werken. We krijgen steeds meer zin in die eerste duik. Na een half uurtje uitleg gaan we richting het Oostelijk zwembad. Daar krijgen we allebei een masker, een vest met de flessen en slangen en een paar flippers. Nu mogen we het water in om alle theorie zelf in de praktijk brengen – en dat lukt best aardig.

Onderwaterwereld

De eerste keer onder water ademhalen is geweldig. Bovendien ben je onder water gewichtsloos, dus ik zweef rond als een soort ruimtevaarder. Het enige wat ik hoor is mijn eigen ademhaling. Ondertussen probeer ik Sid met gebaren te vertellen waar ik heen ga; dat ziet er soms best een beetje belachelijk uit! We oefenen ook nog even wat er gebeurt als je je duikbril verliest. Ik zoek de bril onder water op, zet hem weer op en blaas met mijn neus het water eruit. Klaren heet dat. Gelukt, nu kan ik weer gewoon kijken onder water!

Naar de haaien

Veel te snel gaan we weer naar boven en is de introductieles klaar. Ik vond het te gek. Ik wil nu zeker mijn PADI gaan halen, een duikdiploma waarmee je overal ter wereld mag duiken. Dan zwem ik straks tussen de schildpadden en de haaien!’

Wijzigingen zijn opgeslagen