De Laurenskerk op: wat een klim!

april 2019
Omschrijving afbeelding

Iets voor 12 uur ’s middags staan ik en mijn vriend Carlo in de rij om de meer dan 300 trappen van de Laurenskerk te beklimmen. Vanwege de drukte is de tour helaas vol. Gelukkig zijn er nog kaarten voor de volgende tour, van half 2. Op vertoon van de Rotterdampas scoor je je kaartje 1x gratis.

laurenskerk

Pittige geschiedenis

We beginnen met de klim naar boven. Op elke ‘verdieping’ houden we een korte pauze en deelt onze gids Jan mooie verhalen over de Laurenskerk. Zo vertelt hij dat je in de middeleeuwen pas in Rotterdam mochten komen wonen als je 3.000 bakstenen per persoon meebracht voor de kerk. En dat niet alleen. Je moest vervolgens ook meehelpen met de bouw van de kerk. Ook horen we dat de toren ooit eens is omgevallen en daarna omhoog getakeld werd door 300 paarden! Bizar toch?!

Nog een interessant weetje: op 9 mei 1940 was de Laurenskerk helemaal af. Iedereen was blij dat het werk erop zat. De dag erna, op 10 mei, brak de Tweede Wereldoorlog uit en op 14 mei verwoestte een brand, veroorzaakt door de bomaanslag, de kerk.

laurenskerk

Oren dicht!

Om klokslag twee uur gaan de grote klokken in de kerk af. Op advies van Jan houden we onze oren dicht, want het geluid is net zo hard als dat van een straaljager. Als het kabaal over is, gaan we snel door met de tour. We zien hoe de ‘liedjes’ van de kerk gemaakt worden. Het maken van een liedje van 30 seconden kan wel een dag duren, want alles moet helemaal met de hand ingesteld worden!

Dan zijn de allerlaatste treden die ons naar de top van de kerk brengen in zicht. Want we komen natuurlijk voor het mooie uitzicht. En dat is echt fantastisch! We kijken uit over de skyline van Rotterdam en zelfs verder dan Delft en Dordrecht.

Rotterdamse trots

Bij het ‘beklimmen’ van de Laurenskerk had ik eigenlijk een hele andere verwachting. Ik dacht we gaan naar boven, genieten van het uitzicht en dalen dan weer af. Maar deze tour en de uitleg van onze enthousiaste gids Jan maakten het beklimmen van de Laurenskerk echt een heel unieke ervaring. Superinteressant om meer te leren over de geschiedenis van deze indrukwekkende kerk. Voortaan loop ik de Laurenskerk niet zomaar voorbij, maar blijf ik even stilstaan bij de schoonheid van deze Rotterdamse trots!

Wijzigingen zijn opgeslagen